محل تبلیغات شما

فرض كنید در زمان به عقب سفر كرده ایم و وارد نخستین روزی شدهایم كه كشاورزی توسط بشر اختراع شد . یعنی انسان فهمید به جای شكار می تواند دامهارا در جایی محصور كند تا زاد و ولد كنند  .و فهمید به جای جست وجوی میوه و خوراكی ها در بیشه هاو جنگلها  ، می تواند بذرآنها را بكارد و از محصولشان تغذیه كند . یك سوال : در این وضعیت ، انسان چه ابزارهایی در اختیار داشت و مقدار دانش او در كشاورزی چقدر بود ؟

حال 1000 سال جلوتر می رویم . یعنی زمانی كه  كشاورزی و دامداری جزو اصلی ترین فعالیت های بشرشده . او ابزار های خاص كشاورزی دارد . توانسته با اصلاح نژاد دام  و انتخاب بذر های بهتر ، به دام ها و گیاهان كشاورزیبهتری دست پیدا كند . به نظر شما ، بشر این فاصله را چگونه طی كرده ؟چگونه ابزار هایجدیدی پیدا كرده و به جای شاخه درخت ، خیش را اختراع كرده ؟  قطعا با خلاقیت ، ابداع ، نوآوری و البته  آزمون و خطا و تجربه ؛ و پس از آن  ، انتقال این تجربه به نسل های بعد. در واقع دانشبشر در كشاورزی طی سال ها رو به جلو رفته و بشر توانسته از مزایای این دانش در كشاورزیاستفاده كند.

برای ایجاد تصویری بهتر در ذهن ، دو قبیله از همان مردم نخستینرا كه تازه كشاورزی را كشف كرده اند در نظر بگیرید. فرض كنید یكی از قبایل شروع بهتجربه و ساخت ابزار ها و روش های جدید می كند ، گونه های جدیدی برای پرورش پیدا میكند و تلاش می كند تا با زحمت كمتر ، محصول بیشتری به دست آورد . ولی قبیله دیگر براستفاده از همان چیزی كه دارد اصرار می ورزد و تلاشی برای تغییر و بهتر شدن نمی كند.واضح است كه پس از گذشت چند دهه یا چند قرن ، اختلاف عظیمی بین كشاورزی دو قبیله وجود خواهد داشت . به نظر شما كشاورزیدر كدام قبیله پیشرفته تر خواهد شد ؟

به زمان خودمان برگردیم . مقایسه ای كنیم بین كشاورزی در كشورهای پیشرفته مثل هلند و آلمان با كشور های كمتر توسعه یافته ( چرا كه نه ، كشور خودمان) . چه تفاوتی بین كشاورزی ما و آنها وجود دارد ؟ علت این تفاوت در چیست ؟ زمینشانوسیع تر است ؟ آدم های قوی بازوی بیشتری دارند ؟ نه . تفاوت ما در میزان استفاده ازدانش و فناوری است . آنها به ارزش دانش ، اختراع و ابداع و به ارزش به كارگیری دانشدر كشاورزی پی برده اند و از مزایای آن در تولید بیشتر ، بهتر و بهره ورتر استفادهمی كنند. این یعنی همان كشاورزی دانش بنیان . در واقع كشاورزی دانش بنیان یك فرهنگاست ؛ فرهنگی كه به دانش و نقش آن در توسعه كشاورزی آگاه است ، فرایند تحقیق و نوآوریرا فرایندی دائمی و پیوسته می داند ، و به وم به كارگیری دانش و فناوری های نویندر بخش كشاورزی آگاه است .

سوال این است : چگونه یك كشاورزی ، دانش بنیان می شود ؟ بهطور خلاصه ، در یك كشاورزی دانش بنیان ، موسسات تحقیقاتی فعالی وجود دارند كه به تولیددانش مشغولند ، مراكزی وجود دارند كه دانش جدید را به كشاورزان منتقل می كنند ، و كشاورزانیوجود دارند كه از این دانش در كار های خود استفاده می كنند . و در نهایت موسساتی هستندكه از كشاورزان در مقابل مشكلات استفاده از دانش جدید حمایت می كنند . حتما می پرسید: مگر استفاده از دانش جدید ، مشكلاتی هم دارد ؟ پاسخ قطعا مثبت است . مگر در دنیاچیزی هست كه فقط خیر باشد و مشكلات نداشته باشد ؟ اولین مشكل دانش جدید می تواند هزینههای به دست آوردن آن باشد . یك تراكتور جدید چندین برابر تراكتور های قدیی قیمت دارد. بذور جدید ، نهاده های جدید ، . همه گران هستند . پس نهادهای مالی باید به كشاورزاندر تهیه آنها كمك كنند. مشكل بعدی ، ریسك به كارگیری دانش جدید است . تجربه ثابت كردهكه هر چیز جدیدی ااما كارها را بهتر نمی كند و ممكن است عوارض سوء آن از فوایدش بیشترباشد مثل نهاده های شیمیایی( كود و سم ) . عوارض برخی از چیزهای جدید هم هنوز به طورقطع مشخص نشده ( مثل گیاهان تراریخته ) . از مشكلات دیگر می توان به یافتن بازار برایمحصولات جدید و پرحجم ، مشكلات مدیریت مزرعه و امثالهم اشاره كرد كه همه ایجاب می كنندنهادهایی مانند بیمه ، بانك ها و غیره از كشاورزان در مقابل این تهدیدات حمایت كنند .

پس به طور خلاصه ، كشاورزی دانش بنیان ، نوعی از كشاورزی استكه در آن ، تحقیق و نوآوری  و به كارگیری دانشجدید در مزرعه یك ركن اساسی است . همچنین اركان این كشاورزی شامل موسسات تحقیقی ، نهادهایترویجی ، كشاورزان آگاه و نهادهای پشتیبان هستند . به وضوح مشخص است كه هیچ كشوری دارایكشاورزی دانش بنیان صفر یا صد درصد نیست و كشورها در درجه هایی از این كشاورزی قراردارند.

 

خوشبختانه در كشور ما تمام عناصر پایه برای كشاورزی دانش بنیانوجود دارند . اما به دلیل نا هماهنگی و عملكرد ناقص ، خروجی مورد انتظار از آنها حاصلنمی شود . یكی از دلایل بروز چنین وضعیتی این است كه همه منتظرند تا دولت به اوضاعسرو سامان دهد . اما با توجه به مشكلات و توانمندی های محدود دولت ،  هرگز به تنهایی قادر به این كار نخواهد بود . لذاهیچ مرجعی مناسب تر از بخش خصوصی و نهادهای مدنی كشاورزان از جمله تشکل خبرگان کشاورزی،تعاونی ها، نظام صنفی و نظام مهندسی كشاورزی برای استقرار  كشاورزی دانش بنیان در كشور وجود ندارد.

 نویسنده: مهندس سعید بهشتی،کارشناس ارشد ترویج کشاورزی

واكاوی تاریخی- نظری صنف ومروری بر كاركردهای نظام صنفی كارهای كشاورزی / بخش دوم

کتاب مالک و زارع در ایران

کشاورزی دانش بنیان به زبان ساده

، ,كشاورزی ,دانش ,های ,كه ,جدید ,دانش بنیان ,كشاورزی دانش ,دانش جدید ,می كنند ,كارگیری دانش

مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

Tommie's notes وبلاگ نمایندگی سمنان برترین بازی و برنامه های کامپیوتر علی الاعلی Benita's info piatirapge فروش محصولات دیجی کالا پارس 09035059158 Scott's blog concfoluabhand تقویم ایرانی